Etiquetes

, , ,

Les cooperatives agafen el timó, després de la collita i les festes de l’oli. Tot i que popularment es coneixen els mesos de novembre i desembre com els mesos àlgids en la producció d’oli, moltes cooperatives segueixen elaborant or líquid durant els primers mesos de l’any. Aquest és el cas de la Cooperativa d’Alforja, una entitat que compta amb dos centenars de socis. L’any 1998 aquesta cooperativa va substituir l’antic molí tradicional, per un sistema modern i mecanitzat de producció d’oli. L’esperit artesà, però, es manté.

IMG_1345

L’esperit del cooperativisme el trobem des del primer instant. Els socis s’ajuden els uns als altres a descarregar els remolcs o furgonetes i a treure la fulla i les branques que han pogut quedar en el moment de collir.

Amb les olives ja emmagatzemades, comença el procés d’elaboració d’oli. Primer es passen per una bassa amb aigua per rentar-les i treure-hi les possibles restes de terra i de pols que s’hi han adherit.

Després de treure les impureses a la bassa, les olives es trituren, de manera que s’obté d’una banda la pasta d’oli i de l’altra l’aigua. L’aigua se separa, passant per un conducte i la pasta d’oli comença el seu camí que la durà finalment a l’ampolla. Abans d’arribar aquí, encara queda bona part del recorregut que aquest oli d’oliva verge extra, de la Denominació d’Origen Siurana fa en la seva producció.

IMG_1329

La pasta d’oli passa per una màquina que la transforma en líquid. Aquest primer oli reposa en dos cubells d’alumini de manera que els residus de la pasta quedin surant. L’operari que s’encarrega del procés de producció retira els residus d’ambdós cubells, per tal d’assegurar la puresa de l’oli.

IMG_1343

Tot seguit, l’oli s’emmagatzema en tres dipòsits de manera consecutiva, amb l’objectiu que l’oli deixi el pòsit en cadascun d’ells. D’aquesta manera, l’oli passa primer pel primer dipòsit i després d’haver estat en repòs, s’obre el dipòsit per retirar el solatge. Aquest oli passa al segon dipòsit, on es fa el mateix procediment abans d’enviar-lo al tercer i últim dels dipòsits.

IMG_1333

IMG_1334

Els socis de la Cooperativa expliquen que, segons la normativa legal vigent, no caldria fer aquest pas, però, ells prefereixen seguir utilitzant aquest mètode tradicional de filtratge, a més a més del filtratge fet a màquina.

Si el socis o els compradors no volen l’oli filtrat, l’oli que surt del tercer dipòsit s’envia a la màquina embotelladora. Ara bé, en el cas contrari, l’oli es filtra mitjançant un mecanisme hidràulic i tot seguit s’envasa en ampolles d’1 litre o garrafes de 5; l’últim pas abans que l’oli ompli els setrills de casa nostra.

IMG_1344

Anuncis