Pagesos i cooperativistes van ser els absents d’una de les cites importants del maig per a l’avellana: la constitució de la taula de preus. La Llotja de Reus va decidir aixecar la taula ja que la fixació de preus seria desequilibrada sense la presència d’aquests actors. Ara bé, què ha motivat als pagesos a no comparèixer?

Esther Agramunt, membre d’Unió de Pagesos (UP), explica que el Departament d’Agricultura va demanar a UP que seleccionés tres pagesos perquè, a títol personal, formessin part de la taula. El sindicat era conscient de la dificultat de trobar aquests pagesos  ja que “cap pagès no ven periòdicament la seva collita al comerç i per tant no pot conèixer setmanalment els preus que s’estan pagant”.

Per a UP, el fet que els pagesos utilitzin un sistema de resultes per a cobrar fa  que estiguin allunyats de les transaccions comercials dela Llotja.“A la pràctica, hi ha poques operacions de venda del pagès al comerç durant la campanya” afirma Agramunt.

“Erem molt reticents a crear de nou la taula”, explica Esther Agramunt. El sindicat recordava el fracàs de la taula de preus que es va crear al 2010.  Aquest record juntament amb la dificultat de trobar pagesos va significar la negativa d’Unió de Pagesos de col·laborar ambla Generalitat per a la constitució d’aquesta taula. Tot i així, tal com explica Agramunt, el  Departament d’Agricultura va emetre una nota de premsa on deia que UP havia acceptat la seva proposta.

El sindicat considera que s‘ha de trobar “la manera que el preu dela Llotja resulti de les operacions reals” i creu que “la taula i les seves funcions no són legals”. El decret de Llotges de Catalunya diu que s’ha d’establir un sistema que permeti recollir les operacions reals, explica Esther Agramunt, ja sigui una taula o no. “El que importa és que el sistema sigui transparent pel sector, doni confiança i reflecteixi les operacions reals.” El futur de la taula, ara per ara, penja d’un fil.

Anuncis