Ecològics i electrònics. Així es presenten els fruits secs. La major conscienciació a l’hora de consumir productes ecològics ha suposat la creació de botigues i xarxes de consum especialitzades en aquest tipus de productes. I els fruits secs no s’han quedat fora de la voràgine ecològica.

El Brot és una cooperativa ecològica de Reus. Pagesos i consumidors conformen el teixit de l’organització. Més enllà de potenciar la producció i intercanvi de productes ecològics, El Brot té com a objectiu exercir una tasca de conscienciació dels beneficis d’aquests productes. Per aquest motiu, realitza xerrades i participa en fires, campanyes i mobilitzacions.

D’entre la varietat de productes que s’ofereixen per omplir la cistella que setmanalment es proporciona als socis, hi trobem avellanes, ametlles i nous. Antònia Gil, membre de la cooperativa reusenca, explica que les avellanes i les ametlles provenen directament de socis pagesos que cultiven aquests fruits de manera ecològica.

Tot i que les avellanes i les ametlles de El Brot són del Camp de Tarragona, les nous provenen d’un proveïdor extern, tal com explica Gil. Ara bé, independentment de quin sigui el seu origen, El Brot exigeix que els productes tinguin el segell de producte ecològic atorgat pel Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE).

Hortgànic representa a la perfecció la doble e: ecològic i electrònic. Presenta una manera de funcionar similar a la de El Brot, tot i que ara ja no parlem de cooperativa sinó de xarxa de consum. Hortgànic és una associació barcelonina que permet als seus usuaris encarregar virtualment la seva cistella setmanal. Cada dijous, els usuaris l’hauran de passar a recollir en un dels deu punts repartits per tota l’àrea metropolitana de Barcelona.

Tot i que l’àmbit d’acció pel que fa als consumidors es redueixi a l’àrea metropolitana, els productors són d’arreu de Catalunya. A aquests últims se’ls hi demana, com ja passava a El Brot, la certificació CCPAE. Ara bé, a més a més, també s’exigeix que siguin productes de proximitat, per tant, productes fets a Catalunya.

Tenir la certificació del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és condició sine qua non de tots els productes ecològics tal com ho demostren els casos de El Brot i Hortgànic. Per aconseguir-la, cal que els productes s’hagin cultivat sense adobs ni pesticides de síntesi química. A més, els adobs que s’utilitzen han de ser orgànics i minerals naturals.

A La Magrana, però, fan un pas més enllà. De la mateixa forma que Hortgànic, aquesta associació de consumidors de Granollers exigeix que tots els productes que s’ofereixen als membres tinguin el certificat CCPAE i siguin de proximitat. Hilari Cuadriello, membre de l’associació, explica que el fet de ser productes de proximitat permet que des de l’associació és pugui fer un control addicional al que realitza el l’organisme dependent del Departament d’Agricultura. Així doncs, La Magrana combina el control institucional amb els seus propis controls de producció.

Aquesta associació agrupa a més de 200 famílies i, a banda  d’oferir els productes ecològics, també té com a objectiu la divulgació de les seves virtuts. Tot i que el seu funcionament sigui més tradicional, La Magrana també aposta per les noves tecnologies. Cuadrillo explica que des de fa un temps les famílies membres poden encarregar la seva cistella setmanal mitjançant una intranet, cosa que agilitza la tasca.

Internet en els seus inicis va suposar una novetat i una revolució. Avui en dia, és un element més en la nostra vida quotidiana. Tot i que l’ecologisme té una llarga tradició, d’uns anys ençà ha patit un boom. Cada cop trobem més iniciatives que promouen aquest tipus de productes i cada cop més botigues els ofereixen. Passarà amb els productes ecològics com amb Internet, que a la llarga seran un element més a la nostra vida?

Anuncis