La calma torna al sector de l’avellana. Després de mesos de conflicte entre Unió de Pagesos (UP) i la Llotja de Reus, la Generalitat de Catalunya ha creat una taula de preus de l’avellana. L’objectiu de la taula, que entrarà en funcionament el 7 de maig, és finalitzar el conflicte i aconseguir una major transparència de les informacions emeses per l’organisme reusenc.

La taula de preus de l’avellana comptarà amb tres representants dels sindicat, tres més en representació de les empreses compradores, dos de la Llotja i un tècnic del Departament d’Agricultura que realitzarà tasques d’observació i supervisió. Amb la inclusió de la figura del tècnic, les peticions del sindicat queden cobertes.

A l’inici del conflicte amb la Llotja, Unió de Pagesos havia demanat que la Generalitat que s’impliqués i prengués accions per tal de pal·liar la situació que vivia el preu de l’avellana. Així doncs, les demandes que UP fa fer a la Generalitat s’han complert tot i que amb cert retard.

Aquesta taula, però, no és el primer cop que es crea. L’any 2010, la Llotja va acceptar la proposta d’Unió de Pagesos de crear una taula de preus. Aquella taula només va durar els dos mesos de prova. Unió de Pagesos va decidir abandonar-la ja que considerava que els diferents actors que la conformaven actuaven de manera obstruccionista.

Quan va començar el conflicte aquest gener, Unió de Pagesos va demanar que es tornés a crear aquest organisme. La Llotja, però, va mostrar-se reticent, al·legant al fracàs de l’experiència anterior.

El 7 de maig és el dia D per a la nova taula de preus de l’avellana. A partir de llavors, cada dilluns caldrà estar atents per veure si el preu de l’avellana evoluciona cap a xifres més justes.

Anuncis