La paraula lliurecanvisme sempre ha produït certa por en molts sectors econòmics. El lliurecanvisme significa més competència i més esforços per tal d’oferir una producció diferenciada de la resta. I a aquests reptes s’haurà d’afrontar, durant els pròxims deu anys, l’agricultura europea.

La Unió Europea (UE) i Marroc van signar, el 16 de febrer, un tractat que liberalitza les transaccions comercials de productes agrícoles, ramaders i pesquers entre ambdós territoris. Amb l’aplicació del tractat, es reduiran un 55% els aranzels que s’imposaven a aquests productes per a entrar a la UE (abans de l’aplicació del tractat, la reducció dels aranzels era d’un 33%). I, al mateix temps, es reduiran un 70% els aranzels que havien de pagar els productes europeus per entrar al Marroc.

La reducció dels aranzels als productes europeus és un dels punts claus que explica la firma del tractat. Abans d’aquest, la reducció dels aranzels dels productes europeus era d’1%, cosa que dificultava el comerç europeu amb Marroc. Ara bé, amb aquesta rebaixa dels aranzels la comercialització de productes europeus al Marroc és una realitat.

La UE explica que la firma del tractat respon al seu compromís amb els països del sud del Mediterrani per tal d’impulsar la seva transició democràtica amb eines comercials i econòmiques que els donin més llibertat. I afegeix que l’obertura de mercats “ajuda a mitigar la pobresa generalitzada i l’atur que provoca problemes econòmics, migratoris i de seguretat a la regió”.

Unió de Pagesos(UP) es mostra crític amb la firma del tractat i afirma que “aquest acord no beneficiarà ni a la pagesia marroquina ni a l’espanyola sinó únicament a un seguit d’empreses i als països del nord de la Unió Europea perquè els serà més fàcil exportar els seus productes làctics i càrnics en detriment de les produccions dels països mediterranis”.

El sector dels fruits secs no es veurà afectat per les conseqüències de l’acord ja que la producció marroquina en aquest àmbit és reduïda. Ara bé, un gran nombre de pagesos del Camp de Tarragona combinen les explotacions de fruita seca amb les explotacions d’horta i aquest serà el sector més afectat per la firma del tractat.

Tant UP com associacions ecologistes es mostren preocupats perquè amb l’acord es permetrà l’entrada de productes agrícoles que no compleixen la normativa europea pel que fa a la comercialització, protecció fitosanitària o etiquetatge. En aquest sentit, el sindicat afirma que l’acord “accentuarà encara més la competència deslleial que pateixen els productes catalans en relació als procedents de països tercers a causa de l’elevada exigència de les normes de producció europees d’aliments”.

Xesca Abelló, membre de l’equip tècnic sindicat d’Unió de Pagesos a les comarques de Tarragona, creu que  “ens cal ser molt exigents amb les nostres produccions i defensar la seva qualitat però malauradament els nostres polítics no ho tenen tan clar” .

Anuncis