Etiquetes

, ,

Els empresaris de l’avellana es mostren escèptics amb les dades presentades per Unió de Pagesos i confien en la bona praxi de la Llotja de Reus.

Les contínues diferències de preu entre l’avellana espanyola i l’avellana turca han significat l’obertura d’un nou conflicte entre el sindicat Unió de Pagesos (UP) i la Llotja de Reus. UP ha denunciat l’organisme reusenc al Tribunal Català de Defensa de la Competència i l’ha acusat de concertar preus entre un 30 i un 40% per sota de l’avellana turca. Segons el sindicat, aquesta diferència suposarà unes pèrdues de 7.5 milions d’euros pels productors d’avellana.

Unió de Pagesos i la Llotja de Reus són les dues parts d’aquest conflicte. Ara bé, les empreses compradores i trencadores d’avellana tanquen el triangle entre pagesos i Llotja, i això les converteix, indirectament,  en part afectada del conflicte.

Diverses empreses del sector contemplen les dades presentades per UP amb escepticisme. El gerent de Crisol-Arboreto, Miquel Borràs, considera “un error comparar el mercat de l’avellana espanyola amb el de l’avellana turca” i afegeix que potser hi ha tipus d’avellana turca que tenen un preu superior al fixat per la Llotja, però en cap cas tota l’avellana.

Tant Borràs com altres empresaris mostren recel envers les dades del sindicat i creuen que caldria saber si les dades presentades són realment el preu que cobra el pagès turc o si, pel contrari, els preus mostrats són el preu d’importació de l’avellana turca ,en el qual s’hi sumarien altres despeses com per exemple el transport i els intermediaris.

Les empreses vinculades al sector de l’avellana no creuen que la Llotja vulgui beneficiar a ningú, a diferència del que opina Unió de Pagesos,  i indiquen que “la Llotja reflecteix els preus amb els quals avui es pot comprar avellana per després vendre-la”, en paraules del gerent de Crisol-Arboreto.

Altres empresaris destaquen la dificultat de fixar els preus en “un mercat tant especulatiu com el del fruits secs” on moltes empreses venen avellana sense tenir-la prèviament. A més a més, indiquen que els preus de Llotja només afecten al 30% de la producció, ja que es preus del 70% restant els fixen les cooperatives mitjançant un sistema de resultes, deslligat de les valoracions de l’organisme reusenc.

“Aquí, estem entrant en discussions de si els preus són justos o no” apunta Miquel Borràs i afegeix que “en el fons, la Llotja fixa els preus amb els quals el mercat opera”.

Anuncis